Bij het opstellen van de omgevingsvisie vinden wij het belangrijk dat bewoners, bedrijven en andere partijen meedenken over de inhoud. Bewoners weten het beste wat er in hun omgeving en hun leven belangrijk is. Daarom is hun mening juist zo waardevol en doet deze ertoe. Om ervoor te zorgen dat bewoners, ondernemers en verenigingen betrokken zijn, hebben we in februari 2021 de ‘Week van de omgevingsvisie’ georganiseerd. In deze week hebben we de Wijkprikker onder de aandacht gebracht. Dit is een digitale tool die wij hebben ingezet om een eerste inventarisatie te kunnen maken over wat er speelt bij de inwoners omtrent de diverse thema’s en gebieden. In april en mei 2021 hebben we als vervolg ‘de Ontmoetingen’ georganiseerd. Dit heeft in lijn met de op dat moment geldende coronamaatregelen digitaal plaatsgevonden.
Voorbereiding
Wij zijn aan het proces begonnen door te verzamelen wat er op dit moment in onze gemeente gebeurt. Welk beleid hebben we in onze gemeente en is dit nog actueel? Ook is er in die periode een inspiratiesessie geweest, waarin we een ideaalbeeld hebben geschetst: hoe zien wij Ambacht over twintig jaar? Vervolgens hebben we daaruit concept ambities geformuleerd en uitgewerkt in toekomstbeelden. Tot slot hebben we tijdens deze sessie een gebiedsindeling gemaakt.
De uitkomsten van deze inventarisatie zijn samengevoegd, waarna de uitgangspunten van de omgevingsvisie in beeld zijn gebracht. Deze zijn genoteerd in de Nota van Uitgangspunten, die door de gemeenteraad is vastgesteld op 7 december 2020.
Nota van Uitgangspunten
Op basis van de nota hebben we de vraag gesteld: bij welke onderwerpen hebben we inbreng vanuit de samenleving nodig? In februari 2021 hebben we de ‘Week van de omgevingsvisie’ georganiseerd. Iedere inwoner of belanghebbende heeft digitaal inbreng kunnen leveren via de Wijkprikker.
Ook hebben we verschillende gesprekken gevoerd met groepen uit de samenleving. Verder zijn er diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de Wijkprikker. Zo heeft iedere inwoner een ansichtkaart ontvangen met uitgebreide informatie over de Wijkprikker.
Wijkprikker
Meedoen tijdens de Ontmoetingen
Zoals eerder benoemd, hebben we naar aanleiding van de resultaten van de Wijkprikker ‘de Ontmoetingen’ vormgegeven. Zowel via weekblad De Brug als diverse sociale mediakanalen ontvingen inwoners de uitnodiging om mee te doen. Hoe zie jij de toekomst van Ambacht? Wat vind je belangrijk voor jouw gemeente, voor jouw wijk en voor jouw omgeving? Hoe ziet jouw leven daar er over twintig jaar uit? Samen met inwoners, bedrijven en organisaties dachten we tijdens de Ontmoetingen na over hoe onze gemeente de komende twintig jaar verandert en wat dat betekent voor de omgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen en voorzieningen in jouw wijk, bereikbaarheid, gezond leven, werken en ondernemen in de gemeente. Of om groen, water, het klimaat en nieuwe energie. Hebben we straks in elke wijk genoeg voorzieningen? Hoe kunnen we de bereikbaarheid verbeteren? Zijn onze huizen dan allemaal van het gas af? En hoe werken en ondernemen we straks in onze gemeente? Tijdens de Ontmoetingen gingen we daarover met elkaar in gesprek.
Ben je benieuwd naar de uitkomsten van de Ontmoetingen? Lees hier de verslagen.
Verslag eerste ontmoeting
Verslag tweede ontmoeting
Ketenpartnersessie
Daarnaast hebben ook de buurgemeenten, het waterschap Hollandse Delta, de omgevingsdienst ZHZ, de Veiligheidsregio ZHZ en de GGD meegedacht in het proces. Deze partijen kwamen samen in de Ketenpartnersessie. Wij vroegen de verschillende partijen hoe zij om willen gaan met de ontwikkelingen die spelen en hoe samengewerkt kan worden om de ambities uit deze omgevingsvisie waar te maken. In het algemeen geldt dat we elkaar meer en sneller opzoeken bij het oppakken van projecten en ambities. In onze omgevingsvisie benoemen we nog enkele specifieke voorbeelden van samenwerking bij de diverse thema's en ambities. Hieronder is het verslag terug te vinden van de Ketenpartnersessie.
Verslag ketenpartnersessie
Botsingen uitdiepen tijdens Slotontmoeting
De Slotontmoeting in mei 2021 was het vervolg van de Ontmoetingen die we in april organiseerden en de afsluiting van het participatieproces. Inwoners, bedrijven en organisaties gingen met elkaar in gesprek over de toekomst van onze gemeente. Tijdens de Slotontmoeting keken we naar de resultaten van de Ontmoetingen. Welke onderwerpen vinden we nu echt belangrijk, waar moeten we mee aan de slag en wat zijn de voor- en nadelen van deze maatregelen? Als belangen tegenstrijdig zijn, welke nuances willen we meegeven en welke kaders willen we hiervoor opstellen? De opbrengsten hebben we gebruikt voor het opstellen van de visie en als input voor de themasessie met de gemeenteraad.
Verslag slotontmoeting
Vertalen en keuzes maken
Alle opbrengsten uit de Ontmoetingen en de Slotontmoeting nemen we mee in het verdere proces. Uit deze participatie zijn speerpunten en doelen naar voren gekomen. Zo werd duidelijk dat er vraagstukken zouden ontstaan, omdat we niet alles tegelijkertijd of in dezelfde ruimte kunnen realiseren. Een voorbeeld van zo’n vraagstuk is dat we in Sandelingen-Ambacht meer willen recreëren, maar ook ruimte geven aan de natuur. We brachten de vraagstukken in kaart en bespraken ze met de ambtelijke organisatie en de gemeenteraad (29 november 2021). De gemeenteraad heeft richting meegegeven op basis van informatiebladen per vraagstuk. De resultaten (nuances en kaders) hebben we verwerkt in een overdrachtsdocument voor de nieuwe raad (begin 2022). De raad heeft op 6 september 2022 gesproken over het overdrachtsdocument. De uitkomsten daarvan zijn verwerkt in de ambities.
Informatiebladen vraagstukken
Milieuimpactbeoordeling
Bij het opstellen van een omgevingsvisie is het belangrijk om de effecten op de fysieke leefomgeving mee te nemen in de keuzes die we maken. Deze effecten hebben we in beeld gebracht in de milieuimpactbeoordeling. Om de effecten goed te kunnen bepalen, is eerst de huidige staat van de leefomgeving in beeld gebracht. Hierin staat de situatie in Ambacht voor veel onderwerpen, zoals luchtkwaliteit, natuur en energietransitie beschreven. In de milieuimpactbeoordeling zijn de gemaakte keuzes en ambities in samenhang beoordeeld. De stappen die we gaan zetten om de ambities waar te maken, worden vervolgens zo concreet mogelijk gemaakt. Hierdoor is het monitoren van de ambities mogelijk; een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. De milieuimpactbeoordeling ligt samen met de omgevingsvisie ter inzage.
Milieuimpactbeoordeling
Besluitvorming
Door keuzes te maken geeft de gemeenteraad richting aan de ambities en waarden in deze omgevingsvisie. De omgevingsvisie is het resultaat van de inbreng uit de Week van de Omgevingsvisie en de Wijkprikker, de Ontmoetingen en Slotontmoeting, de Botsproevensessie met de ambtelijke organisatie en de Themasessie met de gemeenteraad.
Op 3 juli 2023 is de omgevingsvisie door de gemeenteraad vastgesteld. Van 23 februari tot en met 6 april 2023 heeft de ontwerp omgevingsvisie ter inzage gelegen. Aan een ieder is in deze periode de mogelijkheid geboden om op de ontwerp omgevingsvisie te reageren in de vorm van een zienswijze. In totaal zijn er 9 zienswijzen binnengekomen. Niet alle zienswijzen zijn tijdig ontvangen, maar ze zijn wel allemaal meegenomen in de beantwoording. Naar aanleiding van de zienswijzen zijn er wijzigingen aangebracht in de omgevingsvisie. De ingebrachte zienswijzen en hun beantwoording zijn terug te lezen in de Nota van Zienswijzen.
Nota van zienswijzen