Het transformatiegebied omvat de Noordoevers. Hier zijn nog enkele watergebonden bedrijven met een hoge milieucategorie (HMC-bedrijven) gevestigd. In de toekomst wordt dit getransformeerd naar woningen met als motto: “Hoogwaardig woongebied aan het water“.
Historische situatie
Het transformatiegebied is een locatie met een rijke geschiedenis. Van oudsher waren hier de scheepssloperijen van Stolk gevestigd. In 1889 werd langs de Veersedijk de eerste scheepssloperij door de gebroeders Rijsdijk gevestigd. Schepen kwamen voor hun laatste reis naar deze locatie, om van schip gerecycled te worden tot nieuw staal. De grootschalige hallen en loodsen waren hier tot voor kort nog getuige van.
Huidige situatie
Het transformatiegebied, ook wel de Noordoevers genoemd, heeft nog enkele watergebonden HMC-bedrijven gevestigd. Een aantal van de bedrijven die hier gevestigd waren, is al gestopt. De bodem is door deze bedrijfsactiviteiten deels verontreinigd en het eigendom is van oudsher versnipperd. Momenteel zetten we stappen om het gebied echt tot ontwikkeling te brengen.
Toekomstperspectief
‘Van recycling van schepen naar recycling tot leefmilieu!’ luidt het motto van de toekomst van dit gebied.
Aankomende jaren wordt dit gebied getransformeerd naar een hoogwaardig woongebied aan het water. Het woningaanbod is zeer divers: er komen zowel eengezinswoningen als appartementen. Deze woningen zijn allemaal aardgasvrij en energieneutraal dan wel energieopwekkend.
De wens vanuit de inwoners is dat er bij de transformatie rekening gehouden wordt met het behoud van de aanlegplaatsen voor binnenvaartschepen. Ook is gevraagd om een uitkijktoren te creëren op de Veersedijk als onderdeel van de recreatiemogelijkheden van dit gebied.
Er zijn nog een aantal oude, industriële sporen te vinden. Deze willen wij behouden of op een nieuwe manier zichtbaar maken voor de toekomst. De historische spoorkraan is het meest opvallend. Deze spoorkraan is recent door de gemeente gerestaureerd. Maar ook het kraanspoor, de scheepshelling en de insteekhaven zijn oude werktuigen van de scheepsloperijen die op deze locatie gevestigd waren. Behoud van dit soort sporen sluit aan op de lopende verkenning Erfgoedlijn IJzeren eeuw (zie Recreatie en toerisme).
Dit gebied grenst aan de gemeente Zwijndrecht. Onze ambitie is om onze buurgemeente meer te betrekken in het kader van samenwerking. Bijvoorbeeld voor een goede overgang tussen Noordoevers en het grensgebied van Zwijndrecht.