De aanwezigheid en beleving van het water in onze gemeente is een waarde waar de inwoners trots op zijn en waar wij nog meer op in willen zetten. Daarnaast willen we de waterlopen met een belangrijke hydrologische, ecologische en cultuurhistorische functie in stand houden. Denk hierbij aan de Waal aan de noordzijde en de Noord als oostelijke grens van de gemeente. Het zorgt als het ware voor een blauwe “draad” in veel thema’s die in onze gemeente spelen zoals voorzieningen, recreatie en toerisme, ruimte voor klimaat(adaptatie) en de groene omgeving.
Het water heeft een belangrijke functie binnen onze gemeente. Ooit was de Waal verbonden met de Noord, waar deze wateren de functie van nijverheid en industrie innamen (tweede helft 16e eeuw). Later zijn zij ontkoppeld, waardoor beide wateren een andere functie hebben kregen. Zo is de Waal de recreatieve parel, die gebruikt wordt door recreatievaart en niet-gemotoriseerde mogelijkheden zoals waterfietsen. De Noord is voornamelijk in gebruik door de scheepvaart, maar ook door de waterbus in de richting van Dordrecht en Rotterdam. In de komende jaren zullen we de gebruikskwaliteit van het water verbeteren. Zo wordt de zone bij de waterbusopstapplaats aantrekkelijker gemaakt voor recreatief gebruik. Er wordt onder andere horeca mogelijk gemaakt op deze locatie.
De Waal is de enige plek waar recreatief kan worden gevaren. Het is zelfs zo in trek dat inwoners hebben aangegeven dat het goed zou zijn als er meer van dit soort recreatieve mogelijkheden zouden komen in de gemeente. We zetten in ieder geval in op het toegankelijker maken van de oever van de Waal. Het Havenhoofd aan de Waal krijgt een nieuwe inrichting. Op deze manier kan iedereen genieten van deze unieke plek en wordt de relatie van deze plek met water weer duidelijker zichtbaar.
Daarnaast gelden er doelen in en met het oppervlaktewater. Er geldt een zorgplicht voor het oppervlaktewater op het gebied van ecologische en chemische kwaliteit. Het waterschap is daar verantwoordelijk voor. De basis van deze zorgplicht is dat ten minste de huidige toestand wordt nagestreefd, dus het water mag niet verslechteren. Daarnaast heeft de Kaderrichtlijn Water (KRW) wateren aangewezen waar waterschap en gemeente samen verantwoordelijk voor zijn. De Waal is behalve een recreatieve parel ook een KRW-waterlichaam. Dat betekent dat de waterkwaliteit van de Waal voor 2027 aan bepaalde doelen moet voldoen. Nieuwe ontwikkelingen in onze gemeente mogen dan ook geen negatieve invloed hebben op de kwaliteit en kwantiteit van dit water.
We hebben een zorgplicht voor schoon drinkwater. We houden hier rekening mee bij vergunningen en calamiteiten. We dragen bij aan de gezondheid van onze inwoners door een duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening.
We volgen het nationaal beleid dat water en bodem sturend zijn voor de ruimtelijke inrichting. De komende tijd zal duidelijk worden wat dit concreet voor onze gemeente betekent. Meer hierover is te lezen bij het thema Milieu. Bodem en water sturend zal in het omgevingsplan van Hendrik-Ido-Ambacht verder worden uitwerkt.
Daarnaast zijn de gemeentelijke watertaken gericht op drie zorgplichten, namelijk voor afvalwater, hemelwater en grondwater. Hier werken we aan het Gemeentelijk Rioleringsplan 2019-2023. Daarin staat het beleid en de uitvoeringsagenda van deze zorgplichten. Hierbij wordt goed gekeken naar koppelkansen met onder andere onderhoud aan wegen en groen. We zorgen ervoor dat de riolering goed blijft functioneren en verbeteren daar waar nodig. Hierbij hebben we aandacht voor klimaatadaptatie en duurzaamheid, maar ook voor de impact van de riolering op het watersysteem en de zuivering. Ook het gegevensbeheer krijgt de nodige aandacht. We gaan meer meten in de riolering om investeringsbeslissingen goed te kunnen onderbouwen. Om de kwetsbaarheid te verminderen en de kennis te verhogen wordt de samenwerking ook breder opgepakt met de gemeenten in de Drechtsteden en het waterschap.
De komende jaren zien we een aantal uitdagingen ontstaan waar we samen met Waterschap Hollandse Delta mee aan de slag gaan. Zo loopt de houdbaarheid van het huidige systeem (bijvoorbeeld riolering) tegen de grenzen aan. Daarom is het ontvlechten van de systemen voor oppervlaktewater en riolering nodig en moeten we aan de slag met klimaatadaptatie en -mitigatie. Het waterschap wil zich de komende jaren inzetten op het sluiten van energie-, grondstoffen- en waterkringlopen. Dit doen zij om het primaire grondstoffenverbruik te reduceren en in 2050 (conform de doelstellingen van de Rijksoverheid) volledig circulair te zijn. Zij creëren samen met partners (waar wij toe behoren) waarde uit water voor nu en later. De verduurzamingsdoelen van het waterschap zijn breder dan alleen water, zij stellen de Sustainable Development Goals (SDG) centraal in het beleid.