Sandelingen-Ambacht of het Sandelingenpark is een polder aan de westzijde van onze gemeente. De polder bevat een combinatie van recreatie (boven de A16) en agrarische bedrijven (onder de A16). Dit groene gebied is van groot belang voor de woonkwaliteit.
Historische situatie
Voordat Sandelingen-Ambacht in 1855 onderdeel werd van Hendrik-Ido-Ambacht, was het een zelfstandige gemeente. Bij de volkstelling van 1830 had Sandelingen-Ambacht 425 inwoners. De naam Sandelingen-Ambacht wordt nog steeds gebruikt. Dwars door de polder loopt de Rijksweg A16.
Huidige situatie
Aan de westkant, tussen de oude dorpskern, de A16 en de Waal, ligt recreatiegebied Sandelingen-Ambacht. Dit recreatiegebied beslaat ongeveer 95 hectare van de totale oppervlakte van polder Sandelingen-Ambacht en bevindt zich in het deel boven de A16. Het deel onder de A16 heeft een agrarische functie. De gehele polder kan ook getypeerd worden als het buitengebied.
De polder Sandelingen-Ambacht bevat dus een combinatie van recreatie en natuur (boven de A16) en agrarische bedrijven (onder de A16). Het recreatie- en natuurgebied kent ongerepte groene zones, een recreatieplas, restaurant, een jeugdspeelpark en de Frelustal. Verder is dit een uitlaatgebied, dus een geliefde plek voor hondenbezitters. Dit groene gebied is van groot belang voor de woonkwaliteit van onze gemeente. Inwoners geven aan dat het een zeer gewaardeerde, groene aanvulling van het dorp is. Het een uniek natuurgebied dat voor iedereen iets te bieden heeft.
Sandeling-Ambacht als polder is onderdeel van het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde (NRIJ). Dit is een gemeenschappelijke regeling. Het NRIJ voert de regie op dit gebied. Als wij nieuwe ontwikkelingen hier willen realiseren moet dit dus in samenspraak met het recreatieschap. Het agrarische gedeelte kent voor een groot gedeelte landbouw, maar ook een aantal kassen en woningen.
Toekomstperspectief
In de toekomst zetten wij in op het behoud van groen tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk. Door de kwaliteit te verbeteren, vergroten we de biodiversiteit in het gebied. We zorgen ervoor dat de natuur, uitlaatroutes en recreatie duidelijk gescheiden blijven in het park, zodat deze elkaar niet in de weg zitten.
Ook de recreatiemogelijkheid voor de inwoners moet behouden blijven en waar nodig versterkt worden. Zij hebben aangegeven meer (natuurlijke) elementen te willen zien in het recreatiepark. Hierbij kan gedacht worden aan het toevoegen van hoogteverschillen, bomen en een voedselbos. Daarnaast heeft het recreatiegebied potentie voor meer sportieve uitdaging, zoals een trimbaan en een sportveld bij het (honden)strandje. Ook het aanleggen van concretere wandelroutes langs en in het gebied, vergelijkbaar met de hardlooproutes door Ambacht, zien wij als kans. Ook willen we aan de slag met het terugdringen van fijnstof in dit gebied.