We bieden diverse mogelijkheden op het gebied van recreatie. Onder recreatie verstaan we alle mogelijkheden voor inwoners om hun vrije tijd te besteden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van sport of cultuur, maar ook via wandelen, fietsen en varen. De recreatie is voornamelijk bestemd voor onze eigen inwoners en bezoekers uit de regio. Van kwaliteits- en verblijfstoerisme is geen sprake.
Wat is recreatie en toerisme?
Onder recreatie verstaan we alle mogelijkheden voor eigen inwoners om hun vrije tijd te besteden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van sport of cultuur, maar ook via wandelen en varen. Onder toerisme verstaan we mensen die niet in de gemeente wonen, maar er wel naartoe gaan om hun vrije tijd te besteden.
Waar staan we nu?
We bieden diverse mogelijkheden op het gebied van recreatie. De groengebieden bieden een aantrekkelijke mogelijkheid voor dagrecreatie in de vorm van wandelen of fietsen in de polders en de parken. Ook de aanwezigheid van het theater en het zwembad geeft de gemeente een boost voor recreatie. Inwoners zijn trots op de verschillende mogelijkheden. Nog niet al die mogelijkheden worden tot nu toe optimaal benut, zoals de mogelijkheid tot verblijfsrecreatie.
We hebben een evenemententraditie die een belangrijk deel vormt van de culturele identiteit van de gemeente. We hechten veel waarde aan evenementen die een maatschappelijk verbindende bijdrage hebben.
De provincie werkt momenteel aan een nieuwe erfgoedlijn ‘IJzeren eeuw: maritieme industrie van Hoek van Holland tot en met Gorinchem’. Vrij vertaald is een erfgoedlijn een verbinding van erfgoed-, landschaps- en waterelementen die een gemeenschappelijk historisch verhaal vertellen. Een erfgoedlijn voegt kwaliteit toe aan de ruimte en kan daarmee interessant zijn voor recreatie en toerisme. Een aantal elementen in onze Hendrik-Ido-Ambacht zijn opgenomen in de verkenning om te komen tot de erfgoedlijn. Een voorbeeld hiervan is de oude scheepswerf aan de Veersedijk/Rietbaan. De verkenning wordt gebruikt om met betrokken partijen aan de slag te gaan.
Wat komt er op ons af?
Een kenmerk van het thema recreatie en toerisme is dat ontwikkelingen snel gaan. De sector groeit en is sterk afhankelijk van de ruimte die mensen hebben om geld uit te geven aan leuke dingen. De vraag naar duurzame vormen van recreatie en toerisme en ‘groene vakanties’ neemt toe. Ook COVID-19 heeft invloed op de manier van recreëren. We zoeken meer vormen van recreatie en toerisme in eigen land op en verkennen meer plekken in de eigen regio. Ook wandelen we vaker en langer.
We zien dat bedrijven steeds meer zoeken naar unieke concepten of nieuwe ideeën. Daarmee proberen zij zich te onderscheiden van andere bedrijven. Er is bijvoorbeeld steeds meer vraag naar verblijfsrecreatie, waarbij mensen minimaal een nacht blijven slapen. Ook zien we meer totaalconcepten ontstaan (al dan niet samengesteld uit verschillende activiteiten bij verschillende bedrijven). Voor dit laatste is een goed ontwikkeld netwerk van recreatie nodig. De vraag naar totaalconcepten kan ervoor zorgen dat grenzen tussen sectoren/activiteiten minder worden.
Hoe zien we de toekomst van recreatie en toerisme?
Bescherming van de natuur vinden inwoners even belangrijk als toerisme en recreatie. We vinden als gemeente dat er een goede balans moet zijn tussen toerisme en natuur. We kunnen genieten van de natuur, als we ons maar aan de regels houden. We zetten in op ‘groene recreatie’. Wel is het belangrijk dat het ecologische belang voor het economische belang gaat.
We kunnen daarnaast nog meer inzetten op projecten die toerisme en recreatie ondersteunen. Inwoners stellen dat wij deze balans het beste kunnen bewaken wanneer we inzetten op toerisme en recreatie. We kunnen sturen waar het zwaartepunt van toerisme komt en hierbij rekening houden met de bescherming van de natuur. Zo kunnen we waken voor massatoerisme, aandacht besteden aan duurzaam toerisme en materiaalgebruik afstemmen op het natuurgebied. De meeste winst valt te behalen op de verblijfsrecreatie. Dit houdt in dat er meer mogelijkheden moeten zijn om in de gemeente te kunnen overnachten. Om dit te faciliteren en te reguleren met heldere kaders, hebben we voor (toekomstige) uitbaters van Bed & Breakfast voorzieningen bij woningen een B&B-beleid opgesteld. Dit gaat zowel over B&B`s die ‘traditioneel’ te benaderen zijn als voor mensen die een deel van hun woning of bijgebouw verhuren via AirBNB. Dit beleid kent diverse criteria, zoals de plek in de gemeente, de kamergrootte en het aantal slaapverblijven. De verschillende aspecten worden getoetst, waaruit volgt of het mogelijk is om een vergunning aan te vragen. We bekijken daarnaast de mogelijkheden voor het ontwikkelen van hotels.Â
Bovendien kijken we bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen hoe deze kunnen bijdragen aan recreatie en toerisme in onze gemeente. Zo biedt de ontwikkeling van het Waterbusplein kansen voor horeca en het creëren van een nieuwe hotspot binnen de gemeente.
Relatie met: Wonen, Voorzieningen, Gezondheid en Welzijn, Werken en ondernemen, Groen, Klimaat, Energietransitie, Bereikbaarheid, Veiligheid, DNA van Ambacht, Cultuurhistorie en erfgoed, Water