Wij hebben enkele groene gebieden die we in de toekomst willen behouden en versterken. Centraal in onze gemeente liggen het Baxpark en het Sportpark Schildman. Aan de westelijke kant ligt het Sandelingenpark, met een intensieve recreatieve functie. Aan de oostzijde hebben we groengebieden waar we vooral de natuurwaarden belangrijk vinden. De Sophiapolder en Crezéepolder zijn twee zoetwatergetijdengebieden. Het zijn beide fijne wandelgebieden en op de Sophiapolder is er een eigen informatiecentrum. Daarnaast kennen we het Sophiapark in de wijk de Volgerlanden.
Historische situatie
Hendrik-Ido-Ambacht is vanuit het noorden (de Waal en Veersedijk) uitgegroeid in zuidelijke richting. Daarbij is in de loop der tijd een ringvormige structuur ontstaan van verschillende wijken rond een groen hart, het Burgemeester Baxpark. Dit centrale park vormt nog altijd een belangrijk groen middelpunt in ons dorp. Bij de ontwikkeling van de wijk de Volgerlanden is een zone groen gehouden vanwege de ondertunneling van de Betuweroute; het Sophiapark.
Daarnaast liggen aan de randen andere groengebieden: de Sophiapolder en Crezéepolder. De Polder Sandelingen-Ambacht is een apart deelgebied in deze omgevingsvisie.
De Sophiapolder is een eiland met een interessante en lange geschiedenis. Het eiland ontstond in de 14e eeuw door verzanding in de rivier de Noord. Omstreeks 1850 werd één van de zandbanken ingepolderd en vernoemd naar Koningin Sophia, de vrouw van Koning Willem III. Rond 1900 kwam de Sophiapolder in agrarisch gebruik, terwijl op de Rietbaan een scheepssloperij ontstond. Bij vloed voeren afgedankte zeeschepen de rietbaan op. Het sloperswerk zorgde voor een enorme vervuiling. In 1996 werd besloten dat de 77 hectare grote Sophiapolder tot natuur omgevormd zou worden ter compensatie van de aanleg van de Betuweroute. De scheepswrakken werden opgeruimd, de bodem gesaneerd en de goederentreinen rijden inmiddels op zo’n 25 meter onder de grond. De Sophiapolder is nu een natuureiland en een zoetwatergetijdengebied, net zoals de Crezéepolder. De Crezéepolder is vernoemd naar burgemeester Crezée die zich tijdens zijn ambtsperioden als burgemeester van de Molendijk van 1935 tot 1942 en 1945 tot 1949 heeft ingespannen voor de drooglegging van de grienden aan de buitenzijde. De polder is decennialang gebruikt voor landbouw, tot in 2008 werd besloten om er een zoetwatergetijdegenbied van te maken. In het jaar 2015 startten omvangrijke werkzaamheden. Er werd veel grond verzet en er werden paden aangelegd en bruggen gebouwd. Gelijktijdig is de Molendijk versterkt om het water en de natuur weer hun gang te laten gaan. De Crezéepolder is in 2017 voltooid en opengesteld voor het publiek.
Tussen de Sophiapolder en de groene polder Sandelingen-Ambacht ligt de wijk de Volgerlanden. Daarbinnen ligt het Sophiapark, wat als één van de uitgangspunten heeft gediend voor het ontwerp van deze woonwijk. Het Sophiapark betreft een doorlopende groene zone met een ovale verbreding in het midden van de wijk.
Huidige situatie
De groene omgeving van onze gemeente is klein. Wij hebben enkele groene gebieden die we in de toekomst willen behouden en versterken. Het Baxpark vormt als centrale park het hart van het oudere gedeelte van onze gemeente. In en rondom het park zijn verschillende voorzieningen aanwezig zoals sportverenigingen, buitenfitness, een zwembad en een sporthal. Ook is het een prettige plek om te wandelen. Het park vormt een belangrijke ontmoetingsplek en er zijn verschillende verenigingen (langs de rand) gevestigd, zoals de schietvereniging en duivenvereniging. Medio 2021 is er een nieuw skatepark aangelegd. Dat is aangelegd op nadrukkelijke wens van de jongeren, die zelf hebben meegedacht met het ontwerp. Ook kunnen er evenementen worden georganiseerd in het Baxpark.
Aan de oostzijde bevinden zich groengebieden waar we vooral de natuurwaarden belangrijk vinden. De Sophiapolder en Crezéepolder zijn twee zoetwatergetijdengebieden bedoeld voor extensieve recreatie. Het zijn beide fijne wandelgebieden en gebieden waar vogels naar voedsel zoeken. Op de Sophiapolder is er ook een eigen informatiecentrum. Een deel van de Crezéepolder behoort bij Hendrik-Ido-Ambacht en een deel bij Ridderkerk. Deze polder is altijd bereikbaar ondanks dat dit een zoetwatergetijdengebied is. De Sophiapolder is alleen bereikbaar via een pontje en ontvangt daardoor iets minder recreanten. Galgenplaat en een gedeelte van de Noordoevers (waar de transformatie onderdeel van is) zijn nabijgelegen groene gebieden. Dit ontwikkelen we tot getijdenpark.
Het Sophiapark gelegen in de wijk de Volgerlanden dient om een andere reden vrij van bebouwing te blijven; hier tunnelt de Betuweroute onderdoor.
Toekomstperspectief
In de toekomst zetten wij in op zoveel mogelijk behoud van groen. Door de kwaliteit te verbeteren, vergroten we de biodiversiteit in het gebied. Samen met Zuid-Hollands Landschap en de provincie behouden en versterken we in de toekomst de natuurwaarden in de Sophiapolder en Crezéepolder. We zoeken mogelijkheden om in de toekomst het groen uit te breiden en dit te kunnen combineren met meer ruimte voor recreatie voor onze eigen inwoners en andere recreanten vanuit de regio. We behouden het groen in het hart van ons dorp, het Baxpark, en bieden daar ruimte voor ontmoeting, evenementen, spelen, bewegen, -en sporten. Daarnaast houden we het Sophiapark vrij van bebouwing, omdat hier de Betuweroute onderdoor tunnelt. Daarnaast ontwikkelen we een deel van de Noordoevers inclusief de Galgeplaat tot getijdenpark.
Sinds de Covid-19 pandemie in 2020 wandelen mensen vaker en langer. Daarom zorgen we ook in de toekomst dat gemeentelijk groen toegankelijk blijft, door voldoende fiets- en wandelpaden en bankjes.