Onze natuur is in diverse opzichten waardevol. Allereerst heeft het ecologische waarde. Er is namelijk sprake van een leefgebied voor planten en dieren. Daarnaast heeft onze natuur ook economische en sociale waarde, zoals het aantrekken van kleinschalig toerisme en ontmoeting van inwoners.
We vinden het belangrijk dat er voldoende groen in onze gemeente is en dat onze waardevolle groenstructuren beschermd zijn. We zorgen hiermee voor een goede balans tussen groen en steen. Zo vermindert groen de kans op wateroverlast, biedt groen verkoeling tijdens warme dagen en draagt groen bij aan een betere gezondheid en meer welzijn. Het bepaalt mede hoe we onze leefomgeving waarderen. Daarnaast kan groen een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.
In Hendrik-Ido-Ambacht bepalen met name enkele grote groen- en natuurgebieden de huidige groenstructuur door hun kwaliteit en omvang. Het gaat om:
- Polder Sandelingen-Ambacht
- Baxpark
- Crezéepolder
- Sophiapolder
- Galgeplaat/Rietbaan
- Sophiapark
We zetten ons in voor een robuuste groenstructuur in de gemeente. Belangrijke groenstructuren worden vastgelegd, versterkt en beschermd.
Bij ontwikkelingen (zoals woningbouw) wordt gestreefd naar integrale plannen waarin groen een belangrijke rol vervult binnen de openbare ruimte. De gewenste kwaliteit en kwantiteit van groen geldt hierbij als uitgangspunt. Het groen is gevarieerd en is afgestemd op de omgeving. Om de kwaliteit van de bodem te verbeteren, kan het helpen om groen en natuur een belangrijke plek te geven. Op die manier kunnen we ook beter omgaan met hitte en het risico op wateroverlast verminderen. Dit helpt om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering (zie ook thema Klimaat) en sluit aan op het nationale beleid om bodem en water sturend te laten zijn bij ruimtelijke ontwikkeling (zie ook thema Milieu).