Voorzieningen zijn nodig om fijn te kunnen wonen in onze gemeente. Voorzieningen zijn de ondersteuning in de gemeente waar bewoners gebruik van kunnen maken, denk aan winkels, scholen, zorg en sportvoorzieningen.
Wat zijn voorzieningen?
Voorzieningen zijn nodig om fijn te kunnen wonen. Voorzieningen zijn de hulpmiddelen in de gemeente waar bewoners gebruik van kunnen maken. Je kunt denken aan winkels voor boodschappen, de bank om je geldzaken te regelen, de huisartsenpost om naar toe te gaan als je ziek bent en nog veel meer. Het is belangrijk dat er voldoende voorzieningen in jouw buurt zijn en dat deze van goede kwaliteit zijn. Dit noemen we ook wel het voorzieningenniveau. Onze wereld verandert razendsnel door digitalisering. We zien steeds meer ouderen in onze gemeente door vergrijzing. Wat betekenen deze, en andere, ontwikkelingen voor de voorzieningen in onze gemeente?
Hier volgt een lijst met voorzieningen die zoal in de gemeente aanwezig zijn:
- winkels;
- scholen;
- kinderdagverblijven;
- woonzorgcomplexen;
- maatschappelijke dienstverlening;
- huisartsen, tandartsen, consultatiebureaus en andere voorzieningen voor hulp, ondersteuning en niet-medische zorg;
- ontmoetingsplekken voor jong en oud;
- horeca;
- kerken;
- culturele voorzieningen zoals bibliotheken, muziekscholen en sociaal-culturele voorzieningen;
- sportmogelijkheden zoals sportscholen, binnen- en buitensportverenigingen.
Waar staan we nu?
We beschikken over een variatie aan maatschappelijke voorzieningen die bijdragen aan de leefbaarheid en sociale cohesie. Denk daarbij aan kerken, kinderdagverblijven, jeugdcentra, jeugd- en wijkteams en ontmoetingscentra. Ondanks het dorpse karakter is er toch alles te vinden wat er nodig is. Ook het aanbod van het openbare en christelijke onderwijsaanbod is hoog.
Er is sprake van een redelijke spreiding van de basisvoorzieningen binnen de gezondheidszorg over de wijken Centrum, Krommeweg en De Volgerlanden. In de gemeente is er, in relatie tot het aantal inwoners in de gemeente, een groot aantal zorginstellingen voor licht verstandelijk beperkten en cliënten binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Het voorzieningenniveau op het gebied van sport en activiteiten is divers. Dit komt onder andere door de aanwezigheid van het zwembad en sportverenigingen. In de afgelopen jaren heeft de gemeente ook meer individuele sportvoorzieningen, zoals fitnessplekken buiten, gerealiseerd. Verder wordt er nagegaan hoe we het gebruik van het (sport)park kunnen optimaliseren.
We hebben daarnaast een mooie basis voor culturele voorzieningen, met de aanwezigheid van cultureel centrum Cascade (theater, bibliotheek en andere culturele activiteiten).
Wat komt er op ons af?
Een aantal grote (nationale) ontwikkelingen met mogelijke gevolgen voor het voorzieningenniveau komt de komende jaren op ons af. Demografische ontwikkelingen zorgen ervoor dat het aantal ouderen landelijk, maar ook in onze gemeente zal toenemen. Deze ontwikkeling, in combinatie met het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen, is van grote invloed op de voorzieningen die er nodig zijn. Voorbeelden daarvan zijn ondersteuningsvoorzieningen, ontmoetingsruimten, medische voorzieningen, geschikte woonruimte, een toegankelijke woonomgeving en vervoer. Hier moeten we aandacht voor hebben. Het is belangrijk dat de omgeving rondom de woning (rolstoel)toegankelijk ingericht is. Vergrijzing kan ook leiden tot een toenemende vraag naar voorzieningen voor hulp, ondersteuning en zorg. Vergrijzing kan ook invloed hebben op onze verenigingen.
Naast demografische ontwikkelingen zal ook de extramuralisering (het fysiek scheiden van wonen en zorg) in de zorg invloed hebben op de inrichting van onze omgeving en het realiseren van de bijbehorende voorzieningen (voldoende geschikte betaalbare en toegankelijke woonruimte en voldoende hulp en ondersteuningsvoorzieningen).
Ook de voortschrijdende digitalisering is van invloed op onze omgeving en voorzieningen. We doen steeds meer via de computer, zoals zaken regelen met de bank of ook winkelen en boodschappen doen. Door veel online winkelen kan leegstand in de winkelstraten ontstaan. Als we meer thuiswerken is er in de toekomst misschien minder kantoorruimte nodig. En als we veel online zijn, hebben we misschien ook meer behoefte aan ontmoetingsplekken in de buurt. Hier blijven we in de toekomst aandacht voor hebben. Daarnaast zal ook binnen het Sociaal Domein steeds meer digitaal plaatsvinden, zoals aanvragen van voorzieningen en digitale ondersteuning.
Hoeveel de vraag naar winkels en voorzieningen daardoor gaat veranderen, weten we nog niet. Landelijk is op dit moment steeds meer leegstand in gebieden met veel winkels te zien. Gelukkig zien we die leegstand nog nauwelijks in onze centra. Dit komt mede door de transformatie die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in winkelcentrum De Schoof.
Hoe zien we de toekomst van de voorzieningen?
We zijn een groeigemeente en willen ook in de toekomst het voorzieningenniveau behouden en versterken. Door bijvoorbeeld het in stand houden van winkels creëren we mogelijkheden om mensen te ontmoeten. Een bibliotheek biedt ook dergelijke kansen. Op die manier kunnen we eenzaamheid (deels) tegengaan.
Ook het maatschappelijke voorzieningenniveau willen we voor jong en oud bereikbaar en op peil houden. We hebben een stevige ambitie om de relatie tussen onderwijs en zorg te versterken. We zetten in op kleinere scholen met meer ruimte en aandacht voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Ook blijven we inzetten op bewegingsonderwijs. Door vergrijzing van de bevolking is het de vraag of de bestaande zorgcapaciteit (zoals het aanbod aan huisartsen) op lange termijn voldoende is. Uit een uitgevoerde voorzieningenscan bleek dat deze capaciteit van zorgvoorzieningen een belangrijk aandachtspunt is.Â
Aan de hand van een verkenning van lokale, maatschappelijke voorzieningen wordt gekeken in hoeverre het huidige en nog te ontwikkelen voorzieningenniveau voldoende aansluit op de huidige bevolkingsopbouw, verwachte demografische ontwikkelingen en ontwikkelingen in het Sociaal Domein, zoals langer zelfstandig thuis wonen van senioren.
Het inzetten op een goede kwaliteit van accommodaties voor binnen- en buitensport, met een divers aanbod voor jong en oud, is hierin ons speerpunt. We willen een ‘Gemeente in balans’ zijn. Op basis van het Sportakkoord en deze onderzoeken zullen we een programma Sport opstellen.
Ten slotte is de wens om het cultureel centrum voldoende levendig, aantrekkelijk en herkenbaar te maken voor bewoners en verenigingen. Hier zullen we in de komende jaren concreet invulling aan geven.
Relatie met: Wonen, Gezondheid en Welzijn, Recreatie en toerisme, Werken en ondernemen, Milieu, Groen, Klimaat, Energietransitie, Bereikbaarheid, Veiligheid, DNA van Ambacht