Hendrik-Ido-Ambacht is en blijft een groen dorp. Dit betekent dat er voldoende groen is in onze woonwijken. We pakken dit aan in de openbare ruimte en stimuleren inwoners en bedrijven om ook eigen terrein te vergroenen. In Ambacht vinden we het belangrijk om gezond te blijven. We werken aan een gezonde leefomgeving met schone lucht, bodem en water. Bovendien stimuleren we gezond gedrag bij onze inwoners. We nemen met z’n allen vaker de fiets of verplaatsen ons lopend binnen ons dorp. In de openbare ruimte is ruimte om elkaar te ontmoeten.
Samen aan de slag voor groenere wijken
We gaan aan het werk met de vergroening van onze woonwijken. Huidige parken en groen blijven van goede kwaliteit door in te zetten op inheemse soorten, dus planten die in onze regio thuis horen. Zo werken we aan de biodiversiteit en klimaatadaptatie in Ambachtse wijken. We stimuleren en faciliteren initiatieven vanuit inwoners om hun eigen buurt en eigen tuin te vergroenen. Denk daarbij ook bijvoorbeeld aan groen op daken, groene gevels en groene parkeerplaatsen (met ondersteunende verharding). Verder kiezen we zoveel mogelijk voor natuurvriendelijke oevers. Samen kleuren we Ambacht nog groener! Binnen de ‘witte vlekken’ besteden we aandacht aan een balans tussen groen en bouwen.
Recreatie en natuur gaan hand in hand
De huidige balans tussen natuur en recreatie in het Sandelingenpark moeten we behouden. Het gebied is feitelijk nog in ontwikkeling in het kader van natuur, waarbij sprake is van verruiging van de natuur, wat de natuurwaarden en de natuurlijke beleving wel wat vergroot in de komende jaren. Deze verruiging vraag om een andere vorm van beheer.
Het park is in de basis bedoeld als ontspanningsgebied voor de inwoners van Ambacht. In het kader van ontspanning kunnen we de kleinschalige faciliteiten die hieraan bijdragen verder bekijken. Daarnaast moeten we er voor zorgen dat de wandel- en fietspaden goed begaanbaar blijven.
Duurzame mobiliteit betekent vaker op de fiets
We maken gezonde keuzes door vaker de (elektrische) fiets te nemen, te wandelen of het openbaar vervoer te nemen. Gaan we toch op pad met de auto, dan doen we dat vaker met een schoon emissieloos voertuig dat bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof rijdt. Daarvoor houden we de autobereikbaarheid op orde. Door te werken aan een veilig, bereikbaar en duurzaam Hendrik-Ido-Ambacht, wordt onze gemeente ook meer leefbaar én inclusiever. Ook jongeren, ouderen en mensen met een beperking kunnen zich veilig verplaatsen. In ons dorp ligt de focus op de fietser en voetganger.
Parkeren in de gemeente blijft belangrijk, ook al wordt er voorspeld dat het autobezit in de verre toekomst zal afnemen. Zolang het autobezit hoog blijft, moeten we kijken naar creatieve oplossingen. Op deze manier behouden we ruimte voor groen in de gemeente.
Wel zijn extra maatregelen nodig om aan de opgave van een veranderend klimaat te kunnen bijdragen. Zo kunnen we tot die tijd verharding laten afnemen door in te zetten op particulier groen, groen op daken en groene parkeerplaatsen (met ondersteunende verharding) te realiseren. Op het moment dat autogebruik afneemt, zullen we de restgronden gebruiken voor groen.
Schone lucht, bodem en water
Een gezonde en schone leefomgeving is onlosmakelijk verbonden met het milieu. Schone lucht, bodem en water zijn de basis voor een gezonde leefomgeving en een gezond dorp. Onder de Omgevingswet heeft de gemeente meer mogelijkheden om normen te bepalen. Daar gaan we mee aan de slag: per gebied bepalen we, samen met de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), welke normen we opnemen in ons omgevingsplan. Na een beleidsneutrale overzetting zetten we een stap verder: en bekijken waar en hoe we in de toekomst strengere normen willen hanteren, bijvoorbeeld in onze woonwijken.
Wat gaan we doen?
- Voor de gezonde leefomgeving (bodem, water en lucht) werken we regels uit in het omgevingsplan. We stellen deze milieunormen gebiedsgericht op.
- We vertalen omgevingskwaliteit naar de criteria herkomstwaarde (onze geschiedenis), gebruikswaarde (een bruikbare en functionele omgeving), toekomstwaarde (duurzaamheid) en belevingswaarde (een mooie en aangename omgeving). Hierbij streven we altijd naar balans. Dit vraagt in bepaalde situaties om ontwerpkwaliteit, mensen die de opgave en de omgeving met aandacht en ‘ontwerpkracht’ benaderen. We bepalen de definities en indicatoren voor deze begrippen in een nog uit te werken Programma Ruimtelijke Kwaliteit. Deze passen we toe op elke ontwikkeling.
- Vanuit de gemeente zullen wij zorgen voor heldere processen en ruimte voor betrokkenheid, het liefst vroegtijdig bij voorstellen van nieuwe initiatieven en bij ingrepen in onze openbare ruimte.