We streven ernaar dat we in 2050 voldoen aan de principes van de circulaire economie. Zo richten we ons op het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. We hebben steeds minder fossiele energie en nieuwe grondstoffen (van ver) nodig. We produceren bijna geen afval meer. Denken en doen in kringlopen wordt meer en meer vanzelfsprekend.
Wat is circulariteit?
Circulariteit gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw worden gebruikt. Circulariteit gaat dus uit van een wereld zonder afval. Het staat tegenover de huidige benadering waarbij we steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien. Deze wegwerp- en vervangcultuur heeft een enorme impact op de aarde.
Circulariteit is geen doel op zich, maar een strategie voor het bereiken van 2 belangrijke internationale beleidsdoelen:
- het tegengaan van de uitputting van grondstoffen;
- het beperken van klimaatverandering.
Waar staan we nu?
Op dit moment lopen er diverse initiatieven. We zorgen voor een betere afvalscheiding van particulieren. Ook zijn we bezig met het circulaire bedrijventerrein Ambachtsezoom. Verder bevorderen we, in het kader van bedrijvigheid, de circulaire economie op bedrijventerreinen. Op dit moment ligt er ook een uitvraag om het zorgcomplex aan de Zuidwende circulair te bouwen.
Wat komt er op ons af?
We worden ons steeds bewuster van de effecten die ons afval hebben op het milieu en het klimaat. De plastic soep in de oceanen wereldwijd is een beeld wat mensen raakt. Er zijn nu grote afvalstromen aan plastic, papier, glas, grofvuil en restafval. Ook in Hendrik-Ido-Ambacht staan we aan de lat om hiermee aan de slag te gaan. We willen natuurlijk niet dat dit afval in het milieu terecht komt. Daarnaast zien we afval ook liever niet in onze eigen openbare ruimte rondslingeren. Wij kunnen reststromen en oude producten een tweede leven bieden, zodat grondstoffen een leven lang mee gaan. Oftewel, we worden circulair. Hiervoor is goede afvalscheiding nodig. Ook stimuleren we ondernemers om circulair te worden. De gehele cirkel van circulariteit is hieronder afgebeeld.
Hoe zien we de toekomst van circulariteit?
We gaan voor een circulair Ambacht in 2050. Zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk. We hebben steeds minder fossiele energie en nieuwe grondstoffen (van ver) nodig. Alle materialen – zowel in gebouwen als in de openbare ruimte – moeten dan voldoen aan de principes van de circulaire economie: ze moeten ‘gezond‘, recyclebaar en duurzaam zijn. We zorgen ervoor dat meer afval opnieuw gebruikt kan worden als grondstof en werken toe naar circulair inkopen.
In het kader van afval gaan we aan de slag met de volgende opgaven:
- Verminderen restafval bij inwoners en bedrijven.
- Verbeteren afvalscheiding bij inwoners en bedrijven.
- Zwerfafval tegengaan en bestrijden.
- In beeld brengen wat we verstaan onder circulair inkopen en hoe we dit gaan realiseren (in samenwerking met regionale inkooppartners).
Denken en doen in kringlopen is vanzelfsprekend. Ook stimuleren we ondernemers om circulair te worden, denk daarbij aan nieuwbouw en herbouw van gebouwen.
Het waterschap wil zich de komende jaren inzetten op het sluiten van energie-, grondstoffen- en waterkringlopen. Dit doen zij om het primaire grondstoffenverbruik te reduceren en in 2050 (conform de doelstellingen van de Rijksoverheid) volledig circulair te zijn. In het kader van afval gaat het bijvoorbeeld ook om maaisel (bermen, watergangen, bomensnoei, etc.). Over het verwerken van maaisel en bagger verkennen we de komende tijd de kansen voor samenwerking met het waterschap.
Relatie met: Klimaat, Energietransitie, Milieu, Wonen, Werken en ondernemen, Voorzieningen