De omgevingsvisie is een leidraad voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Met de omgevingsvisie wordt duidelijk hoe we de fysieke leefomgeving beschermen, benutten en ontwikkelen. Nieuwe initiatieven die niet passen binnen de regels van de gemeente (deze regels staan in het omgevingsplan) worden getoetst aan de omgevingsvisie, om te kijken of de initiatieven passen bij onze ambities. Met de omgevingsvisie kijken we vooruit tot het jaar 2040.
De omgevingsvisie bestaat uit thema’s, waarden, ambities en gebieden. We hebben drie ambities gesteld. Ten eerste willen we graag een gemeente zijn en blijven waar het fijn is om te wonen. We streven naar een balans tussen rust en reuring, een plek voor iedereen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, en waar verenigingen centraal staan (zie Ambitie Vitale en Leefbare wijken). Ten tweede willen we graag dat Hendrik-Ido-Ambacht een groen dorp blijft. We gaan samen aan de slag voor groenere wijken, streven naar een balans tussen recreatie en natuur, en verkiezen duurzame mobiliteit zoals lopen, wandelen of het openbaar vervoer boven de auto. In het omgevingsplan willen we gedetailleerder invulling geven aan een schone lucht, bodem en water in onze gemeente (zie Ambitie Groen en gezond dorp). Tot slot geven we vorm aan de grote uitdagingen waar we voor staan, zoals de overgang naar hernieuwbare vormen van energie (energietransitie), de effecten van klimaatverandering (klimaatadaptatie), en hergebruik van grondstoffen (circulariteit) (zie Ambitie Duurzame toekomst).
Bij de waarden beschrijven we die zaken die we erg belangrijk vinden in Hendrik-Ido-Ambacht. Deze willen we behouden of versterken. Hier gaan we in op het rustige, veilige en sociaal dorpse karakter van onze gemeente. En we gaan in op hoe we met het water, het aanwezige natuur en groen, en de aanwezige historische kenmerken in Hendrik-Ido-Ambacht willen omgaan.
Bij de thema’s beschrijven we per onderwerp wat het onderwerp inhoudt, waar we nu staan, wat er op ons afkomt aan trends en ontwikkelingen en hoe we de toekomst voor ons zien. Soms verwijzen we daarbij naar een lopend of op te stellen programma of het omgevingsplan waarin bepaalde zaken nader worden uitgewerkt. De omgevingsvisie gaat in op de volgende thema’s: wonen, voorzieningen, gezondheid en welzijn, milieu, recreatie en toerisme, werken en ondernemen, groen, klimaat, energietransitie, circulariteit, bereikbaarheid en veiligheid.
Bij de gebieden omschrijven we per gebied de historische situatie, de huidige situatie en onze blik op de toekomst. We onderscheiden de volgende gebieden: het centrum, woongebieden, bedrijventerreinen, groene omgeving, transformatiegebied, polder Sandelingen-Ambacht en gemengde gebieden.
De omgevingsvisie werkt door in andere stukken, zoals omgevingsprogramma’s en het omgevingsplan. We kijken of we met de maatregelen (uit programma’s) en regels (uit het omgevingsplan) de gewenste doelen halen. Op basis daarvan wordt gekeken of aanpassen of veranderen van het beleid nodig is. Zo nodig passen we de omgevingsvisie aan. Dit doen we op vaste momenten of op momenten dat maatschappelijke ontwikkelingen daarom vragen.