Elke overheidslaag stelt een omgevingsvisie op. Het Rijk maakt een nationale omgevingsvisie, de provincie een provinciale omgevingsvisie en de gemeente een gemeentelijke omgevingsvisie. De omgeving houdt namelijk niet op bij de grens van een gemeente, waterschap of provincie. Echter in onze eigen Ambachtse omgevingsvisie maken wij onze eigen keuzes, die soms ook van de anderen kunnen verschillen.
De Nationale Omgevingsvisie (NOVI), Omgevingsvisie Zuid-Holland (POVI) en Omgevingsvisie Waterschap Hollandse Delta beschrijven apart van elkaar de waarden, thema’s en ambities voor hun gebieden, daar valt Hendrik-Ido-Ambacht dus ook onder. In onze omgevingsvisie maken wij onze eigen keuzes. Die vallen meestal binnen de kaders en richtingen die de andere visies stellen. Als we toch afwijken, dan geven we dat aan. De omgevingsvisie is zelfbindend voor de gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht. We gaan hieronder kort in op de kern van deze andere omgevingsvisies.
Nationale omgevingsvisie (NOVI)
De NOVI biedt een kader en geeft richting op een landelijke schaal. Tegelijkertijd is er ruimte voor regionaal maatwerk en verdere uitwerking gericht op gebieden. Met de NOVI zet het Rijk een proces in gang waarmee we keuzes voor onze leefomgeving sneller en beter kunnen maken. Zo bouwen we samen aan een mooier en sterker Nederland.
De NOVI omschrijft 4 prioriteiten:
- Ruimte voor klimaatadaptatie en energietransitie: Nederland moet zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging, hogere rivierafvoeren, wateroverlast en langere perioden van droogte. Nederland is in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust.
- Duurzaam economisch groeipotentieel: Nederland werkt toe naar een duurzame, circulaire, kennisintensieve en internationaal concurrerende economie in 2050.
- Sterke en gezonde steden en regio’s: er zijn nieuwe locaties nodig voor wonen en werken. Het liefst binnen de bestaande stadsgrenzen, zodat de open ruimten tussen stedelijke regio’s behouden blijven. We willen de leefbaarheid en klimaatbestendigheid in steden en dorpen verbeteren. Schonere lucht, voldoende groen en water en genoeg publieke voorzieningen waar mensen kunnen bewegen (wandelen, fietsen, sporten, spelen), ontspannen en samenkomen.
- Toekomstbestendige ontwikkeling van het landelijk gebied: er ontstaat een nieuw perspectief voor de Nederlandse landbouwsector als koploper in de duurzame kringlooplandbouw. Een goed verdienpotentieel voor de bedrijven wordt gecombineerd met een minimaal effect op de omgevingskwaliteit van lucht, bodem en water. Ook gaan we in Nederland aan de slag met het verbeteren van biodiversiteit en het tegengaan van bodemdaling.
Omgevingsvisie Zuid-Holland
Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland. We willen graag dat onze provincie over 30 jaar nog steeds prettig veilig en gezond is om in te wonen, werken en recreëren. Daarom is het belangrijk dat we nu al nadenken over de keuzes die daarvoor nodig zijn. De vraagstukken zijn groot en vaak met elkaar verweven. Denk aan het bouwen van 240.000 nieuwe woningen, ruimte maken voor opwekking van duurzame energie, aanpassingen aan een veranderend klimaat, het ontwikkelen van een circulaire economie en omschakelen naar een kringlooplandbouw. Dit vraagt meer ruimte dan zomaar beschikbaar is in onze provincie en we kunnen niet al deze doelen op dezelfde plek realiseren. Daarom is het belangrijk dat we integrale afwegingen maken, keuzes maken en prioriteiten stellen.
We zien zes richtinggevende ambities in de fysieke leefomgeving:
- Naar een klimaatbestendige delta. Vanwege haar ligging is Zuid-Holland extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. We willen onze leefomgeving klimaatbestendig inrichten,
zodat extreme weersomstandigheden niet leiden tot onnodige schade aan gebouwen, infrastructuur, landbouw en economie. We blijven beschikken over voldoende zoetwater. - Naar een nieuwe economie - the next level. We gaan van een fossiele economie over naar een circulaire economie. Een ontwikkeling met grote gevolgen voor onze dragende economische clusters, met name het haven-industrieel complex en de glastuinbouw. In de stap naar een circulaire economie in 2050 wordt hergebruik van grondstoffen een nieuw verdienmodel.
- Naar een levendige meerkernige metropool. Zuid-Holland staat voor de opgave om in het komende decennium een fors aantal woningen te realiseren en om de woonvoorraad te verduurzamen. Opgaven die in Zuid-Holland om ingrijpende keuzes vragen. Daarvoor zijn sturende ruimtelijke concepten nodig.
- Energievernieuwing. Zuid-Holland gaat haar energieaanpak vernieuwen. Onze focus ligt bij de steden, de industrie en de glastuinbouw. Wij willen een slimme en schone economie zijn waar fossiele bronnen zijn vervangen door hernieuwbare bronnen.
- Best bereikbare provincie. Zuid-Holland moet optimaal verbonden zijn en blijven met regionale, landelijke en internationale centra: de best bereikbare provincie van Nederland. Dat vraagt om een moderne, duurzame en gebiedsgerichte aanpak.
- Gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. Zuid-Holland wil de kwaliteit van de leefomgeving versterken door natuur, water, recreatie, landbouw, cultureel erfgoed en economie in samenhang te bezien.
Deze ambities staan niet op zichzelf. Ze zijn geworteld in de historie, ligging en economische structuur van Zuid-Holland en gekoppeld aan de strategische uitdagingen waar deze regio voor staat. Onze ambities zijn de kaders waarbinnen wij ruimte geven. Die ruimte kan per opgave verschillen. Door in te zetten op de zes ambities dragen we bij aan het sterker maken van Zuid-Holland.
Watervisie Waterschap Hollandse Delta
Om haar waterbelangen integraal in beeld te brengen werkt het waterschap Hollandse Delta momenteel aan een watervisie. Centraal hierin staan drie leidende principes: water en bodem zijn sturend, de toekomst begint nu en samen realiseren we maatwerk.
Op basis van de watervisie kan het waterschap:
- extern proactief participeren in de ontwikkeling van gemeentelijke en provinciale omgevingsvisies en -plannen;
- hiermee een betrouwbare samenwerkingspartner zijn voor de omgeving;
- intern uniformiteit en borging creëren in dagelijkse keuzes, werkwijzen en gedrag;
- beschikken over ‘houvast’ voor latere beleidsvorming.
Op termijn zal de omgevingsvisie het bestuur, de directie en de medewerkers van het waterschap in staat stellen om te handelen vanuit één gedeelde visie in de gesprekken met omgevingspartners. De omgevingsvisie maakt duidelijk waar het waterschap voor staat, zodat in gesprek met omgevingspartners de waterbelangen geborgd kunnen worden.