Ons woongebied bestaat uit wijken en buurten. Hier is het voor de inwoners prettig en veilig wonen. De wijken hebben voorzieningen dichtbij. Wij zijn een echte woongemeente, waarbij het dorpse karakter een belangrijke waarde heeft. Dit dorpse karakter zien we terug in de rust en het vele groen.
Historische situatie
Tot aan de Tweede Wereldoorlog groeide ons dorp organisch. De kern is ontstaan vanaf de Dorpskerk, gelegen aan de Waal. Dit oudste deel van Hendrik-Ido-Ambacht heeft veel historische kenmerken. Na de oorlog groeide de bevolking sterk. De eerste wijken werden in de jaren ‘40 en ‘50 gebouwd: Oostendam en Overkerk. Deze wijken sloten direct aan op de historische kern en waren kleinschalig. In de jaren ’80 volgden de wijken Krommeweg en De Sandeling.
In het begin van de 21e eeuw werd de laatste wijk gebouwd: De Volgerlanden. Om de woningnood in Nederland te verminderen werd in de jaren ‘90 het tuindersgebied tussen de bebouwde kommen van Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht, aangewezen als VINEX-locatie. De tuinders moesten plaatsmaken voor woningbouw. In 1999 startte de bouw van de wijk De Volgerlanden. Inmiddels is een groot deel gerealiseerd.
Huidige situatie
Onze woongebieden bestaan uit verschillende wijken en buurten. Hier is het voor de inwoners prettig en veilig wonen. De wijken hebben voorzieningen dichtbij. Wij zijn een echte woongemeente, waarbij het dorpse karakter een belangrijke waarde heeft. Dit dorpse karakter zien we terug in de rust en het vele groen.
De jaren ’80 wijken, waaronder Krommeweg en De Sandeling hebben een overwegend versteend karakter. De enige groenlocatie is het Baxpark, die aan de randen van deze wijken ligt. Op sommige plekken zijn ook andere functies dan wonen toegestaan, bijvoorbeeld voorzieningen zoals winkels.
De Volgerlanden is een VINEX-wijk ten zuiden van de gemeente. VINEX staat voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een landelijke notitie uit 1993 waarin uitbreidingsgebieden zijn aangewezen aan de rand van grote steden voor grootschalige nieuwbouw. De Volgerlanden verbindt het oudere deel van Ambacht met Zwijndrecht en heeft door het bouwjaar, de stijl en de woningtypen een ander karakter en historie dan de oudere wijken. De wijk heeft een eigen winkelcentrum Hoogambacht. Deze valt onder het deelgebied Centrum. Ook wordt de wijk doorkruist door de Betuwespoortunnel en hoofdgastransportleiding waarboven zich gedeeltelijk het Sophiapark bevindt. Op dit moment is de wijk De Volgerlanden voor een deel nog in ontwikkeling.
Toekomstperspectief
In de toekomst is er aandacht voor het behoud en versterken van het woongenot en de leefbaarheid in de woongebieden. Hierbij hoort het op een passende wijze voorzien in de woonbehoefte. Zo zoeken we met andere gemeenten in de regio naar een balans tussen het realiseren van kwantiteit (aantallen woningen) en kwaliteit (Factsheet Groeiagenda Drechtsteden 2030). Aandacht voor toekomstbestendig wonen in de bestaande huizen is een ambitie voor de toekomst, zodat Ambachters ook op hun oude dag langer zelfstandig thuis kunnen blijven. Ook het betaalbaar houden van woningen staat hierin centraal. Daarnaast willen we de bestaande woningen verduurzamen door bijvoorbeeld goede isolatie en bereiden we onze wijken stapsgewijs voor op aardgasvrij wonen (zie onze Transitievisie Warmte, 2021). Wij stimuleren initiatieven vanuit inwoners voor kleinschalige energieopwekking zoals zonnepanelen op daken (Energietransitie).
In de openbare ruimte zetten we in op klimaatadaptatie en biodiversiteit (Klimaat en Groen), zoals bij de recente woonwijken een belangrijk uitgangspunt is geweest. We gaan daarbij aan de slag met meer groen toevoegen in onze bestaande wijken. Op basis van de Visie Witte Vlekken zijn een aantal gebieden benoemd waar we aan de slag gaan met nieuw groen realiseren. Een aantal witte vlekken zijn daarnaast mogelijk geschikt voor woningbouw. We stimuleren initiatieven op dit gebied bij bewoners en bedrijven. Ook stellen we een gezonde, groene en schone leefomgeving centraal (Milieu) die uitnodigt tot bewegen.
Er blijft ruimte voor kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten (bedrijf aan huis) in de woongebieden.