Onze gemeente ligt centraal in de Drechtsteden en dicht bij Rotterdam. Omringd door de rivier de Noord en de snelwegen A16 en A15 is het de ideale locatie voor ondernemers die logistieke en maritieme activiteiten uitvoeren. Er zijn vijf bedrijventerreinen:
- bedrijventerrein Antoniapolder Plus;
- bedrijventerrein Grotenoord;
- bedrijventerrein De Sandeling;
- bedrijvenpark Langeweg (Park Langesteijn valt onder gemengde gebieden);
- bedrijvenpark Ambachtsezoom.
Daarnaast willen we het (voormalige) bedrijventerrein Veersedijk transformeren tot hoogwaardig woongebied (lees verder bij Transformatiegebied)
Historische situatie
Het bedrijventerrein Antoniapolder en het (voormalige) bedrijventerrein Veersedijk zijn de oudste. De Veersedijk werd al in 1930 ingericht als bedrijventerrein voor watergebonden bedrijvigheid. Aan het buitendijkse gebied van de Veersedijk ontwikkelde zich daardoor de watergerelateerde industrie afgewisseld met her en der een werkwoning.
Eind jaren ‘50 streefde het gemeentebestuur naar meer werkgelegenheid voor de snel groeiende bevolking van ons dorp. Het oog viel daarbij op de Antoniapolder tussen de Veersedijk, Veerweg en de Nieuwe Bosweg, omdat het in de buurt lag van de al gevestigde bedrijven en de toen nog bestaande scheepssloperijen. De polder was voornamelijk in gebruik als landbouwgebied. Eerst werden delen van de Nijverheidsweg en de (verlengde) Antoniuslaan op dijkhoogte aangelegd. De lagergelegen polder werd vervolgens in delen met zand opgespoten. Daarna werd het terrein bouwrijp gemaakt en werd het bedrijventerrein Antoniapolder begin jaren ‘60 in gebruik genomen. Toelichting onder het kopje 'Gemengde gebieden'.
Bedrijventerrein De Sandeling is een relatief jong terrein. De ontwikkeling is begin jaren ‘90 gestart en in maart 2015 afgerond. Komend vanaf de snelweg A16 is bedrijventerrein De Sandeling de entree van de gemeente en vormt samen met woonwijk De Sandeling één geheel.
Bedrijvenpark Ambachtsezoom kent nog geen geschiedenis als functie van een bedrijventerrein. Wel heeft het een logische plek gekregen, gezien de historie van de gronden. Dit gebied werd van de 12e tot begin 14e eeuw door mensen gebruikt voor wonen en ambachtelijk werk. Door de overstromingen in die tijd, zochten bewoners voor hun huizen de iets hoger gelegen plekken in het landschap op, bijvoorbeeld rivieroevers en kreekruggen. Op de plek, die nu bedrijvenpark Ambachtsezoom wordt genoemd, zijn op een duidelijk hoger gelegen rug van een klei-afzetting op het veen Middeleeuwse bewoningsresten aangetroffen. In het begin van de 14e eeuw overstroomde het gebied en verplaatste de bewoning naar andere delen van het landschap.
Huidige situatie
De bedrijventerreinen liggen verspreid en aan de randen van onze gemeente. Hierdoor liggen ze strategisch in de buurt van de snelwegen A15 of A16. Zij zijn daardoor ook de ‘entreegebieden’ van onze gemeente. De bedrijventerreinen hebben ieder een eigen identiteit en dit willen we in de toekomst behouden.
Bedrijvenpark Ambachtsezoom met zichtlocatie aan de A16 is een nieuw bedrijvenpark van ca. 30 hectare groot. Het ligt ten zuidwesten, direct tegen het huidige bedrijventerrein De Sandeling. Het wordt ontwikkeld tot een onderscheidend, kleinschalig en zeer duurzaam (Cradle to cradle) bedrijventerrein met mogelijkheden tot milieucategorie 3.2.
Bedrijventerrein Antoniapolder Plus ligt in het noordoosten, naast de rivier de Noord en dicht bij de A15 en de A16. Deze snelwegen bieden uitstekende verbinding met Europoort, Duitsland en België. Lokaal is de waterbus rechtstreeks verbonden met de andere Drechtsteden en Rotterdam. Het is een watergebonden, geluidgezoneerd terrein met een hoge milieucategorie (tot 5.2). Bedrijventerrein Antoniapolder ondergaat een grote metamorfose en is volop in ontwikkeling. Om de metamorfose te voltooien werken wij met lokale ondernemers aan een ambitieus plan voor het Waterbusplein. Dit plein aan het water wordt een levendige locatie met een boulevardgevoel door de mix van bedrijven, restaurant en vrije tijd.
Bedrijvenpark Langeweg bedraagt ca. drie hectare, waarvan het grootste deel een particuliere ontwikkeling is: Park Langesteijn. Hierin staat een luxe bedrijfsgebouw dat in 2005 is opgeleverd. Deze is gelegen binnen de gemengde gebieden. Op bedrijvenpark Langeweg zijn bedrijven tot en met milieucategorie 3.1 toegestaan.
Bedrijventerrein De Sandeling bevindt zich in het zuidwesten (vijf hectare) en is een hoogwaardig terrein met een ligging direct aan de A16. Het is een verouderd terrein met een milieucategorie tot 3.1. Op dit terrein bevindt zich voornamelijk kleinschalig MKB. Verder heeft het te maken met een versnipperd karakter en een onlogische indeling. In een strook grenzend aan wijk De Sandeling liggen een aantal woon-werkcombinaties.
Bedrijventerrein Grotenoord is een terrein met 78 actieve bedrijven en organisaties. Het terrein heeft een oppervlakte van vier hectare. Op het terrein zijn bedrijven te vinden in de handel, nijverheid, industrie en commerciële en niet-commerciële dienstverlening. De bedrijven hebben een milieucategorie tot 3.
Toekomstperspectief
Onze gemeente kent veel ondernemers en bedrijven en daar willen we ook in de toekomst ruimte voor houden. We zien een toenemende dynamiek op de bedrijventerreinen in de gemeente. Daarnaast is op regionaal niveau de Groeiagenda Drechtsteden 2030 vastgesteld, die uitgaat van een groei van 30.000 banen in 2030. De invulling van deze regionale ambitie bepalen we op basis van de gebiedspaspoorten voor de bedrijventerreinen. Op basis van de uitgangspositie van de terreinen gaan we meer facilitering en sturing bieden aan de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden en de eventuele ruimtebehoefte ervan. Voor elk bedrijventerrein wordt een gebiedspaspoort opgesteld, waarin naast planologische kaders, ook sterke en zwakke punten, trends en ontwikkelingen, de ontwikkelpotentie en de behoefte van huidige bedrijven in beeld worden gebracht. Op basis hiervan wordt een strategie per bedrijventerrein bepaald.
De identiteiten van de verschillende bedrijventerreinen worden bij nieuwe ontwikkelingen behouden. Onze bedrijventerreinen hebben straks een groene en duurzame uitstraling en vormen een aantrekkelijke entree van de gemeente. Dit houdt in dat de huidige bedrijventerreinen energieneutraal en (meer) klimaatadaptief worden. Samen met de ondernemers gaan we ons hiervoor inzetten.
Op enkele terreinen is nog plek voor nieuwe gebouwen en bedrijven, zoals op het bedrijvenpark Langeweg. De invulling hiervan zal mogelijk bepaald worden in een programma omtrent bedrijven.