Over twintig jaar is Hendrik-Ido-Ambacht nog steeds een gemeente waar gewoond én gewerkt wordt. We maken ons klaar voor de toekomst, waarbij de energie- en warmtetransitie en klimaatverandering grote uitdagingen zijn. We geven de komende jaren vorm aan de ontwikkelingen waarbij we steeds meer ruimte bieden aan duurzame energieopwekking en verduurzaming van onze leefomgeving. We geven ruimte aan klimaatadaptatie: hittestress en waterberging.
Ondernemen kunnen we goed in Ambacht. We houden op de bedrijventerreinen voldoende ruimte voor bedrijven om zich ook in de toekomst te vestigen en te blijven ontwikkelen. We zetten ons in voor het revitaliseren of herinrichten van verouderde bedrijventerreinen. Duurzaamheid, veiligheid en gezondheid beschermen en bevorderen we daarbij.
Bron van nieuwe energie
Uiteindelijk zullen we waarschijnlijk moeten inzetten op zowel kleinere als grotere duurzaamheidsmaatregelen. In eerste instantie zullen we inwoners motiveren en begeleiden om vrijblijvend in te zetten op (betaalbare) kleinere duurzaamheidsmaatregelen zoals: het nemen van energiebesparende maatregelen, afvalscheiding en zon op dak. Met energiebesparende maatregelen bedoelen we bijvoorbeeld het verlagen van de thermostaat, (verder) isoleren, en het aanbrengen van radiatorfolie. Ook is het belangrijk om de inwoners inspraak te geven.
Het inzetten op grotere collectieve energiemaatregelen aan de randen kan schadelijk zijn voor de openheid. Als de landelijke visies hierom vragen dan zullen we hiervoor zoekgebieden moeten aanwijzen en de plannen afstemmen met de inwoners. De randen van Ambacht hebben hier overigens weinig mogelijkheden voor.
Klimaatbestendig en circulair Ambacht
Om klimaatbestendig te worden zetten we ons in om onze leefomgeving klimaatadaptief in te richten. Ook is ons watersysteem in 2050 waterrobuust ingericht op extreem weer, zoals droogte en extreme regenval. We bieden meer ruimte, zowel qua (water)oppervlak als in de bodem. De waterveiligheid is daarom ook op orde: de rivierdijken zijn uiterlijk in 2050 voor lange tijd versterkt. We houden de kans dat overstromingen plaatsvinden ook in de toekomst klein, zodat onze inwoners zich veilig voelen en geven invulling aan het meerlaagse veiligheidsbeleid.
We gaan ook voor een circulair Ambacht in 2050. Zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk. We hebben steeds minder fossiele energie en nieuwe grondstoffen (van ver) nodig. We produceren bijna geen afval meer. Het project afvalvrije scholen is hier een mooi voorbeeld van; dit project zetten we voort. We zorgen dat we grondstoffen kunnen hergebruiken en verspilling kunnen voorkomen. Denken en doen in kringlopen is vanzelfsprekend. Ook stimuleren we ondernemers om circulair te worden, denk daarbij aan nieuw- en verbouw en herbouw van gebouwen.
Duurzame bedrijventerreinen
In het kader van revitalisering van verouderde bedrijventerreinen moeten we met elkaar de verantwoordelijkheid pakken. Er moet bekeken worden wat de behoefte is aan de kant van de gemeente en de ondernemers. Op het moment dat een terrein moet worden aangepakt, bijvoorbeeld in het kader van verduurzaming, dan heeft de gemeente een ondersteunende en faciliterende rol. De uitvoerende rol ligt bij de ondernemer.
Wat gaan we doen?
- We maken onze rioleringen klimaat robuust, door bijvoorbeeld gescheiden stelsels aan te leggen voor hemelwater apart van vuilwater. Beleid hiervoor is vastgelegd in het vigerende Gemeentelijk Rioleringsplan. In de toekomst wordt dit vervangen door een Programma Waterrobuust.
- Het energiebeleid wat op dit moment vol in ontwikkeling is, vertalen we straks naar concrete regels in het omgevingsplan.
- Voor elk bedrijventerrein wordt een gebiedspaspoort opgesteld, waarin naast planologische kaders, ook sterke en zwakke punten, trends en ontwikkelingen, ontwikkelpotentie en behoefte van huidige bedrijven in beeld worden gebracht. Op basis hiervan wordt een strategie per bedrijventerrein bepaald, deze leggen we vast in een uitvoeringsagenda.